Draagvlak voor je performance metingen? De Metingen Galerij!

Dit artikel is een bewerking van het artikel 'How to Get Buy-in Through Socialising Your Performance Measures'; Stacey Barr, 15 oktober 2013.

We weten waarschijnlijk allemaal uit ervaring dat de manier waarop we mensen eigenaar willen maken van prestatiemetingen niet echt werkt. Maar hoe dan wel? De oplossing vind je door je intentie om te zorgen voor 'draagvlak' anders te benaderen. In plaats van prestatiemetingen te verkopen en op te dringen, kun je kiezen voor een aanpak waarbij mensen zichzelf overtuigen in een open gezellige setting met collega's. 

Verzoek om deelname, nodig uit! Vergeet agenda en vergaderen

In onze haast om mensen te willen betrekken bij performance metingen is de kans groot dat we automatisch kiezen voor de bestaande (bureacratische) manier van werken en een vergadering gaan organiseren. Als mensen een uitnodiging voor een vergadering ontvangen roept dit direct een gevoel op van verplichting en gevoel van aanwezig moeten zijn, ook als ze eigenlijk geen tijd hebben of niet willen vergaderen.

Je 'verplicht voelen' werkt betrokkenheid tegen. Echte betrokkenheid ontstaat alleen als mensen zich aangetrokken voelen tot performance metingen.

Vanuit dit perspetief is het volstrekt oke als niet iedereen betrokken wil zijn en ook volstrekt oke om te wachten tot mensen zelf beslissen wanneer ze betrokken te willen zijn.

Tip

Als je er voor kiest om performance metingen te bespreken in een sociale setting, rond 'de koffie', kun je de keuze om wel of niet aan te schuiven, en hoelang dat is, beter aan de mensen zelf overlaten. 

Dialoog, geen powerpoint presentaties

Dood door powerpoint is geen grapje, het bestaat echt. Als je mensen je zelf bedachte prestatie-indicatoren presenteert, weet je zeker dat je hun betrokkenheid om zeep brengt.

In dialoog gaan is van een totaal andere orde. Je nodigt mensen uit over de prestatie-indicatoren en verwelkomt iedere inbreng. Je wilt weten welke resultaten en prestatie-indicatoren werkelijk belangrijk zijn en gemeten zouden moeten worden en welke niet.

Tip

Als je draagvlak wilt voor prestatie-indicatoren neem dan ruim de tijd voor ongedwongen gesprekken en dialoog.

Betrokkenheid, geen advies

Wees oprecht in je vraag naar eerlijke en constructieve feedback over de bestaande prestatie-indicatoren. Het heeft geen enkele zin om een mail te sturen naar alle belanghebbenden met de vraag om feedback te geven op de bijlage met indicatoren. Bespaar je de moeite. Mails zorgen op geen enkele manier voor betrokkenheid.

Zorg dat mensen elkaar persoonlijk ontmoeten en met elkaar over de metingen van gedachten kunnen wisselen.

En nog beter, zet je bestaande metingen een tijdje in de koelkast en laat mensen zelf de metingen ontwikkelen die zij denken dat nodig zijn!

Tip

Als je gedragen metingen wilt, leg het vraagstuk dan open en nodig iedereeen uit om mee te denken.

Staan, niet zitten

Dit kan een beetje raar overkomen, mensen uitnodigen te gaan staan bij het bespreken van de prestatiemetingen in plaats van te zitten.

Ook dit is een manier om de bestaande bureaucratische manier van werken te doorbreken.

Hang je bestaande metingen aan de muur (en het beleid, strategie en de doelen bij die metingen) en laat mensen er naar kijken, van gedachten wisselen en feedback geven, wanneer ze willen en hoelang ze willen.

Als je de stoelen uit de ruimte haalt zul je merken dat mensen zich vrijer gaan bewegen, vrijer gaan denken en praten.

Tip

Als je je metingen onder de mensen brengt, doe het dan in een open ruimte waar mensen rond kunnen wandelen en binnen lopen als het hun uitkomt.

Simpel gezegd komt het er op neer dat je erkent dat mensen mensen zijn en draagvlak niet iets is dat jij kunt doen, maar vanzelf ontstaat als je de belemmeringen weghaalt.

Ga aan de slag

Wie zou jij willen betrekken bij performance meten in jouw organisatie. Is het een idee om een Galerij in te richten met de bestaande metingen en mensen uit te nodigen vrijblijvend lang te komen en feedback te geven zodat er zinvoller metingen ontstaan?

Stacey Barr - PuMP

Stacey Barr is a specialist in organisational performance measurement and creator of PuMP, the refreshingly practical, step-by-step performance measurement methodology designed to overcome people’s biggest struggles with KPIs and measures. Learn about the bad habits that cause these struggles, and how to stop them, by taking Stacey’s free online course “The 10 Secrets to KPI Success” at www.staceybarr.com/the10secretstokpisuccess.

Reactie schrijven

Commentaren: 0
LinkedIN
Blogger Ronald Nobel

ronaldnobel@

nobeladvies.com

06 14358187

CRKBO geregistreerd
CRKBO geregistreerd
Brein Centraal Leren professional / trainer
Brein Centraal Leren professional / trainer
Facilitator - lid IAF
Facilitator - lid IAF